Net zoals het kasteel, het afsluithek, het oorlogsgedenkteken en de twee prieeltjes is ook de 103,5 meter lange berceau sinds 2005 geklasseerd als beschermd monument. Deze berceau of loofgang is een schaduwrijke tunnel, beplant met bruin beukenplantsoen en gestut door smeedijzeren bogen. De berceau vormde de scheiding tussen het zonnig park en de moestuin, waar op heden de sporthal en het zwembad staan. In de periode april 2016 - maart 2017 werd de ijzeren structuur van de berceau gerestaureerd door het Wevelgemse atelier Tjampens.
Rond 1964 werd ter hoogte van de pas aangelegde parking langs de Lode De Boningestraat een toegangspoort en overdekte schuilplaats gebouwd. Daarvoor, kant speelweide, kwam een kinderplonsbadje.
Op de parking langs de Lode De Boningestraat was er een decoratieve toegangspoort en een overdekte schuilplaats. De muurschildering op de schuilplaats is van de Wevelgemse kunstenaar Lionel Holvoet. Ook het smeedijzerhekken is een ontwerp van hem, uitgevoerd door de Wevelgemse kunstsmid Oresté Quoaziotto.
Toen men in 1972 het groot zwembad bouwde, verhuisde het plonsbadje naar het midden van het park. In 2008 werd het buiten gebruik gesteld. Met de herinrichting van het park rond 2016 verdween het voorgoed uit het park.
Een berceau of loofgang is een tunnelvormig parkelement bestaande uit bomen, struiken of klimplanten, al dan niet gesteund door een draagconstructie. Een berceau creëert een lommerrijke omgeving en beschut de parkbezoeker tegen de zon. Ze waren in trek in de tijd dat het voor gegoede dames belangrijk was om er zo blank mogelijk uit te zien. Dit onderscheidde hen van diegene die veel in de buitenlucht werkten en een getaande huidskleur hadden.
De haagbeplanting van de Wevelgemse berceau bestaat uit bruine beuk, wat eerder zeldzaam is, en wordt gedragen door een smeedijzeren constructie.
Door de bouw van de sporthal en het zwembad aan de ene kant en de wildgroei van bomen en struiken aan de parkzijde was een deel van de berceaubegroeiing verdwenen of ziek. Ook de smeedijzeren draagconstructie was op vele plaatsen kapot, verdwenen of ingroeit.
In 2011 stelde het gemeentebestuur een parkbeheersplan op waarin ook de restauratie van de berceau werd opgenomen.
In voorbereiding van de restauratiewerken aan de berceau werden in mei 2012 verschillende bomen en struiken verwijderd in de onmiddellijke nabijheid van de berceau.
De restauratiewerken werden uitgevoerd door het Wevelgemse atelier Tjampens. Samen met zijn leerjongen Eckart Cossey voerde smid Patrick Tjampens in de periode 2016 en 2017 deze uitdagende restauratie vakkundig uit.
De ingegroeide en verroeste regels en steunbogen werden verwijderd en vervangen. De vernieuwde regels werden uitbuigend rond de oude beukenstammen gelegd en vastgehecht aan de herstelde steunbogen.
Patrick Tjampens overleed onverwacht kort voor de voltooiing van de opdracht. Hierdoor gebeurde de plechtige inhuldiging in juni 2017 in een bedrukte stemming.
De berceau vormde de scheiding tussen het park en de moestuin.
Op de luchtfoto uit 1917 zie je deze vrij grote moestuin met in het midden een serre. Op de foto zie je ook de berceau, de stallingen en de oranjerie, het kasteel, het park en de twee prieeltjes.
De tweede foto toont de moestuin in de jaren 1944-1945. Van telen is er nog weinig te bespeuren. Naast de serre staat een schoorsteen wat doet vermoeden dat de serre verwarmd kon worden. Rechtsboven de schoorsteen zijn de woningen te zien die werden afgebroken voor de aanleg van de parking naast de herberg ‘t Bankske.
De derde foto werd gemaakt vrij vlug na de aankoop in 1954. De moestuin werd herschapen in een speelweide. De serre werd afgebroken en tegen de tuinmuur van de pastorij, links op de foto, werd een basketbalveld en volleybalveld aangelegd.
De tweede fase van de inrichting van een speel- en sportcentrum in de gemeentelijke hovingen bestond uit de bouw van een sporthal en instructiezwembad.
Op de eerste foto uit 1966 is te zien dat men bezig is met de speelweide, de vroegere moestuin, klaar te maken voor de bouw van de sporthal en het instructiezwembad. Het basketbal- en volleybalterrein werden reeds verplaatst naar het park, op de plaats waar nu de bibliotheek staat.
Op de luchtfoto heb je een mooi zicht op de sporthal en het oefenzwembad met daartussen de publieke stortbaden, het kinderplonsbadje en de overdekte schuilplaats en de toegangspoort ter hoogte van de parking langs de Lode De Boningestraat.
De foto van één van de eerste bloemenmarkten met zicht op de sporthal en rechts het instructiezwembad dateert van begin de jaren 1970.
In 1972 werd gestart met de bouw van een nieuw groot zwembad. Aanvankelijk wou men dit zwembad doen aansluiten op het instructiezwembad, maar deze plannen werden niet uitgevoerd. Het instructiezwembad moest plaats maken voor een groot zwembad dat in oktober 1974 werd ingehuldigd. Door de bouw van het nieuwe zwembad verdween de toegangspoort langs de Lode De Boningestraat en verhuisde men het kinderplonsbadje naar het park vóór het basketbalterrein.
Met de herinrichting van de stationsbuurt rond 2016 werd de oude toegang via de berceau afgesloten door het doortrekken van de parkmuur. Ter hoogte van de nieuw aangelegde parking werd een nieuwe doorgang gemaakt naar het park.