Wevelgem ondersteunt projecten, verenigingen en organisaties in het kader van mondiaal burgerschap en mondiale samenwerking.
- Wat is mondiaal burgerschap? Mondiaal burgerschap gaat over de kennis, houding en gedrag dat past bij een gezamenlijke verantwoordelijkheid om zowel hier als elders in de wereld veranderingen door te voeren die bijdragen aan internationale rechtvaardigheid.
👉🏻Concreet gaat het bijvoorbeeld om sensibilisering rond onderwerpen als eerlijke handel, gelijke kansen, respect voor andere culturen, vluchtelingen, mensenrechten, vredesopbouw, duurzame ontwikkeling, klimaatproblemen, machtsverhoudingen, ...
- Wat is mondiale samenwerking? Mondiale samenwerking is een vorm van internationale samenwerking die tot doel heeft als partners bij te dragen aan meer internationale rechtvaardigheid.
Bekijk hieronder voor welke subsidie jouw vereniging in aanmerking komt
Basissubsidie
Met de basissubsidies krijgen Wevelgemse verenigingen die als hoofddoel een actieve werking rond mondiaal burgerschap of mondiale samenwerking uitbouwen, een ondersteuning voor de werkingskosten. (reglement punt 3.1.1.). Denk je dat jouw vereniging in aanmerking komt voor een basissubsidie? Neem contact op met de ambtenaar lokaal mondiaal beleid mondiaal@wevelgem.be .
Projectsubsidie
Een projectsubsidie kan toegekend worden aan àlle initiatiefnemers (organisaties, verenigingen, scholen, of particuliere burgers) die een project rond mondiaal burgerschap of mondiale samenwerking uitwerken. Er wordt enerzijds tegemoet gekomen aan de organisatorische aspecten en anderzijds aan de inhoudelijk aspecten van de activiteit. (reglement punt 3.1.2.)
Een zuidsubsidie ondersteunt programma's en projecten in het Zuiden die structureel bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Die projecten werken bijvoorbeeld rond onderwijs, gezondheid, landbouw, milieuzorg, mensenrechten, vredesopbouw ... De zuidsubsidies zijn niet bedoeld voor bedeling van voedsel, drinkbaar water of medicatie, ook niet voor transportkosten en loonkosten.
Zuidsubsidie 3e pijler | ngo's
De 3e pijler verwijst naar de traditionele ngo's. Heel gekend zijn bv 11.11.11, Broederlijk Delen, Oxfam, Ricolto, (nieuwe naam van Vredeseilanden), Wereldsolidariteit, ... Het nationaal secretariaat van een ngo, die een actieve werkgroep heeft in Wevelgem, kan een subsidie krijgen via de verantwoordelijke van de werkgroep.
» Vraag je zuidsubsidie 3e pijler aan
Zuidsubsidie 4e pijler | andere intitiatieven
De 4e pijler is een zeer verscheiden verzameling van initiatieven waarvan sommige worden gedragen door een instituut (vakbonden, religieuze instellingen, scholen,...). Andere worden particulier opgericht (vriendengroepen, vzw's, migrantengroepen). Alle initiatieven voor mondiale samenwerking die niet horen onder de 1e, 2e of 3e pijler vallen binnen de categorie 4e pijler.
Gewone en bijzondere zuidsubsidie 4e pijler
-
Gewone zuidsubsidie | max 2 500 euro | Elke Wevelgemse burger die een persoonlijke betrokkenheid heeft bij een project in het Zuiden kan een gewone zuidsubsidie aanvragen.
- Bijzondere | max 5 000 euro | Een Wevelgemse burger die permanent in het buitenland verblijft en het project zelf opvolgt, kan een bijzondere zuidsubsidie aanvragen.
Personen die een inleefreis ondernemen en gedurende minimum 3 weken onbezoldigd werken in een project met het karakter van mondiale samenwerking, kunnen een subsidie aanvragen.
Hoewel het subsidiebeleid zich toespitst op projecten van structurele aard kan in acute situaties subsidie gevraagd worden voor humanitaire noodhulp, of noodhulp bij heropbouw.