🚧 Vanaf 18 maart tot half mei worden nutswerken uitgevoerd om het centrum van Gullegem voor te bereiden op de herinrichting.
Alle informatie en updates over deze werken.
Waarom een centrumvernieuwing?
In het beleidsplan 2020-2025 wordt vooropgesteld om onze centra en kernen verder te ontwikkelen tot levendige ontmoetingsruimten. Zo willen we het centrum van Gullegem aantrekkelijk en levendig maken voor iedereen, over de generaties heen. Het moet een plek zijn waar het gezond wonen en aangenaam vertoeven is.
Belangrijk hierin is het ondersteunen van het verenigingsleven door het bouwen van een nieuw ontmoetingscentrum. Het toepassen van het stoep-principe, het verhogen van de verkeersveiligheid versterkt een centrum als een ontmoetingsplek over de generaties heen. We streven naar voldoende ruimte voor water en groen, en het versterken van het economisch weefsel.
Wat voorafging:
Workshops en voorstudie tot krijtlijnen ontwerpvisie
De voorbije jaren organiseerde intercommunale Leiedal samen met Wevelgem een reeks workshopdagen vertrekkend van deze noden. Hierbij werd de expertise ingeroepen van ruimtelijk ontwerper en planner Els Nulens, oprichter van stedenbouwkundig bureau Blauwdruk, die ons hielp met het opmaken van de krijtlijnen.
Bij deze oefening werd rekening gehouden met het gevraagde bouwprogramma, de mogelijkheden en beperkingen van de sites en de ambities van het bestuur. Het resultaat hiervan is deze visieschets.
Na het definiëren van de ontwerpvisie en voor het lanceren van de ontwerpopdracht, werd een participatietraject opgestart. Via ons inspraakplatform kon je, van 27 april tot en met 30 november 2021, jouw mening geven op de voorlopige visie. Rekening houdend met deze inbreng werd de ontwerpopdracht uitgeschreven.
Ontwerpopdracht en gekozen ontwerpteam
Het voorbije jaar gingen we, samen met De Vlaams Bouwmeester, op zoek naar een ontwerpteam van architecten en landschapsarchitecten. Op 22 juni 2022 werd de opdracht gegund aan het ontwerpteam Dierendonckblancke architecten, OKRA landschapsarchitecten en Veldhuis architecten. Ook werken we nauw samen met de Vlaamse Milieumaatschappij, die beheerder is van de Heulebeek en de heraanleg ervan financiert.
Groeien naar een realisatie
In het ontwerp vertaalt het ontwerpteam de krachtlijnen uit het onderzoek in een concreet plan. De ambities werden tussentijds teruggekoppeld en afgetoetst bij verschillende betrokken actoren tijdens de infomarkten eind maart 2023: omwonenden, handelaars en toekomstige gebruikers. Door hen te betrekken in dit verhaal, ontwikkelen we samen een aantrekkelijk, duurzaam en bruisend centrum. Kon je er niet bij zijn? Lees alles na!
De vernieuwing zal bestaan uit vijf onderdelen met elk hun eigen accenten, techniciteit en aandachtspunten: een nieuw ontmoetingscentrum op maat, de introductie van een levendig centrumplein, het herwaarderen van de Heulebeek, opgewaardeerde groenzones en een bereikbaar en verkeersveilig centrum. Gullegem heeft niet alleen nood aan een grotere polyvalente evenementenzaal, maar ook aan een dynamische en aantrekkelijke gemeentelijke ontmoetingsplek van en voor iedereen. Het gaat dus niet enkel over een ‘gebouw’ maar ook over de publieke ruimte. Gezien de complexiteit van dit ambitieus centrumvernieuwingsproject is een geïntegreerde opdracht aangewezen om de omgevingsaanleg en het nieuwe OC samen aan te pakken. Zo kunnen we de verschillende deelopdrachten in harmonie op elkaar afstemmen.
Ontdek meer informatie 👇
We bouwen een nieuw ontmoetingscentrum met een eigen identiteit. Met een doordachte vormgeving zorgen de ontwerpers ervoor dat het ontmoetingscentrum geen achtergevel heeft. De keuze voor een lichtere geveltint houdt rekening met de materiaal- en kleurkeuzes van het centrumplein en de aansluitende gebouwen in de omgeving. Het nieuwe OC zal zich op deze manier onderscheiden van de andere bebouwing.
Het ontwerpteam vertaalde alle functies op een slimme manier in een compact gebouw. Het wordt een publieke ontmoetingsplek waarin podiumactiviteiten, optredens, fuiven, ledenvergaderingen, tentoonstellingen, workshops en eetactiviteiten kwalitatief kunnen doorgaan.
De polyvalente zaal krijgt een uitschuifbare tribune. Het Atelier Plastische Kunsten kan terecht in les- en vergaderlokalen op de tweede verdieping. Door de logische planopbouw kunnen bezoekers makkelijk hun weg vinden en kan er een grote variëteit aan evenementen gelijktijdig georganiseerd worden. Binnen het ontwerp wordt rekening gehouden met een goede toegankelijkheid voor alle toekomstige gebruikers.
Het sobere en robuuste gebouw wordt uit duurzame materialen en met behulp van degelijke technieken opgetrokken. Verwarmen en afkoelen doen we aan de hand van geothermie, door middel van een BEO-veld (boorgat-energie-opslag). Een BEO-veld is een gesloten circuit van fijne buizen gevuld met water. In de winter wordt het water door de ondergrond opgewarmd. Met een warmtepomp brengen we dat water op een hogere temperatuur om het gebouw op te warmen. In de zomer gebruiken we dit systeem om het gebouw af te koelen. Het gebouw wordt voorzien van zonnepanelen en zal een beroep doen op het hergebruik van regenwater.
Het plein verbindt de kerktuin en het groen langs de Heulebeek met de aanwezige horeca, handelszaken, het ontmoetingscentrum en de kerk. De zone tussen de kerk en het nieuwe ontmoetingscentrum wordt omgevormd tot een aangename en flexibele ontmoetingsruimte.
Meerdere keren per jaar is het feest voor iedereen! Met het nieuwe centrum geven we letterlijk ruimte aan spontane en georganiseerde ontmoetingen. Zo biedt het nieuwe plein ruimte aan de wekelijkse markt, de kermis en andere feestelijkheden. We willen dat handelszaken in de omgeving kunnen meegenieten van de levendigheid. Verlichting van de kerkgevels zorgt ‘s avonds voor extra gezelligheid.
Ook het ontmoetingscentrum zorgt met haar centrale positionering aan het centrumplein voor een levendige sfeer. Door de openheid van het gebouw is er interactie mogelijk tussen binnen- en buitenactiviteiten. Bijkomend kunnen de cafetaria en de polyvalente zaal opengezet worden richting het plein.
Voor de werken aan de beek werken we nauw samen met de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), die beheerder is van de Heulebeek en de heraanleg ervan financiert.
In de nieuwe centrumomgeving krijgt de Heulebeek opnieuw de aandacht die ze verdient. De ontwerpers breken de bestaande koker van de beek open tot achter de kerk en trekken zo de natuurlijke, wilde beekvallei tot in het hart van Gullegem. De aangepaste bedding van de Heulebeek zorgt, samen met het Kerkeputje, voor extra buffercapaciteit op momenten van hoge waterstand. De oevers bieden meer ruimte aan fauna en flora. Waterzuiverende beplanting zorgt bovendien voor een verbetering van de waterkwaliteit.
Door het gebruik van zachte oevers wordt de beek meer zichtbaar. Op een aantal plaatsen kan je afdalen tot aan het water. Langs de steilere beekkades zorgen balustrades voor de nodige valbeveiliging.
De ontwerpers breidden de centrale groenzone uit tot aan de kerk, langs de opengelegde Heulebeek. Zo wordt de kerk omringd met groen en ontstaat er een kerktuin waar bezoekers een rustig zitplekje kunnen vinden.
Het openleggen van de beek is een opportuniteit om de groenzones te herwaarderen en te herinrichten voor divers gebruik. In deze multifunctionele groenzone is het mogelijk om tot rust te komen, een buitenevent te organiseren of te spelen. Er wordt een natuurlijke speelplek aangelegd voor jonge Gullegemnaars. Deze speeltuin ligt op wandelafstand van de buitenschoolse opvang, de nabije school en de jeugdlokalen.
Het totale aantal bomen in het centrum gaat omhoog, bestaande kwalitatieve bomen worden zo veel mogelijk behouden. Het ontwerpteam zet in op een duurzame waterhuishouding. Bestaande verharding maakt plaats voor zorgvuldig gekozen beplanting, die de biodiversiteit verhoogt en voor verkoeling zorgt in de zomer. Waar mogelijk wordt gekozen voor waterdoorlatende verharding.
Binnen de heraanleg van een bereikbaar en verkeersveilig centrum werken we volgens het STOEP-principe: eerst stappers, dan trappers, openbaar vervoer, elektrisch vervoer en als laatste personenwagens.
Dankzij het autoluw centrumplein, een uitbreiding van de fiets- en wandelverbindingen, vernieuwde voetpaden en aangepaste straten maken we het centrum veiliger, toegankelijker en beter bereikbaar. Op termijn zijn er plannen om een fiets- en wandelverbinding (via de Kerkstraat) te realiseren vanuit het centrum richting provinciedomein Bergelen. Fietsstalplaatsen worden verspreid en nabij voorzien.
Wie niet te voet of met de fiets naar het centrum komt, kan de auto nog steeds op wandelafstand kwijt op een van de centrumparkings of in een van de aanpalende centrumstraten. De centrumparkings zullen eerst gerealiseerd worden.
Gelijktijdig wordt er werk gemaakt van het optimaliseren van het parkeren op wandelafstand. Wie minder mobiel is, kan zijn auto dichtbij kwijt. Er worden parkeerplaatsen voor zowel kort- als langparkeren voorzien. Na de afbraak van het oude ontmoetingscentrum kan parking gerealiseerd worden en zullen de parkings via de Bankstraat bereikbaar zijn. Op de centrumparking worden ook laadpunten voor elektrische wagens voorzien. In combinatie met de aanwezigheid van bushaltes en deelfietsen creeëren we een hoppinpunt. Op deze plaats kan er gemakkelijk van het ene op het andere vervoersmiddel overgestapt worden. Zo blijven het centrum, de omliggende scholen en handelszaken vlot bereikbaar voor iedereen.
Volgende stappen
We plannen de werken in het voorjaar 2024 op te starten. De heraanleg van de omgeving zal gefaseerd verlopen. In afwachting van het nieuwe ontmoetingscentrum willen we het oude ontmoetingscentrum zo lang mogelijk behouden. De volledige doorlooptermijn van de omgevingswerken, inclusief het bouwen van het nieuwe ontmoetingscentrum, zal ongeveer drie jaar in beslag nemen. Na aanbesteding van de werken, eens de aannemer(s) gekend zijn, volgt meer informatie over de concrete timing en fasering van de werkzaamheden.
Meer info over het doorlopen traject en alle toekomstige updates over de timing vind je op deze pagina.