Ben jij een mantelzorger?
Heel veel mensen zijn mantelzorger, vaak zonder het te weten.
Je bent het als je regelmatig zorgt voor een partner, (groot)ouder, kind, buur of vriend. Je doet dit regelmatig, vrijwillig en onbetaald.
Ben je een mantelzorger? Laat het ons dan weten! Waarom? Vanuit de lokale dienstencentra en de dienst thuiszorg staan we je graag bij bij deze toch niet zo vanzelfsprekende opgave.
Vraag je mantelzorgstatuut aan bij jouw mutualiteit
Er zijn twee types erkenningen. 👇
Dit statuut opent voorlopig geen rechten op sociale voordelen. Je krijgt de algemene erkenning:
- Wanneer je een vertrouwensrelatie of nauwe band hebt met de persoon voor wie je zorgt.
- wanneer je in België woont en bent ingeschreven bent in het bevolkings- of vreemdelingenregister.
- Wanneer de persoon voor wie je zorgt, naast jouw hulp ook ondersteuning van minstens 1 professionele zorgverlener krijgt.
Deze erkenning is 1 jaar geldig en heeft momenteel 1 sociaal voordeel: het mantelzorgverlof. Hiervoor moet je voldoen aan de criteria van een Erkend Mantelzorger. Hieraan toegevoegd:
- Bied je minstens 50 uur per maand (of 600 uur per jaar) hulp. Tijd die je aan een opleiding besteedt is hierin vervat.
- Voldoet de persoon voor wie je zorgt aan de omschreven voorwaarden van zorgbehoefte. Dit wil zeggen:
- Minstens 12 punten:
- op graad van zelfredzaamheid ‘medische voorwaarden voor tegemoetkomingen personen met handicap'.
- inkomen vervangende tegemoetkomingen, integratietegemoetkoming, tegemoetkoming hulp aan bejaarden of zorgbudget voor ouderen met een zorgnood
- als ambtenaar met recht op medisch pensioen/hulp van derden
- Recht op uitkering hulp van derden en/of heeft recht op verhoogde kinderbijslag
- 35 punten op de Belgische schaal of 13 punten op de BELRAI screener of 6 punten op de som van de modules IADL en ADL.
- Katz-schaal B of C forfait
- Voldoet aan de medische voorwaarden:
- voor zorgforfait chronisch zieken
- die recht geven op bijkomende kinderbijslag voor kinderen met een handicap of ernstige ziekt
- Minstens 12 punten:
Statuut aanvragen
De mantelzorger en zorgvrager vullen samen een verklaring op erewoord in en die dien je in bij de mutualiteit van de mantelzorger, samen met het bewijs van zorgbehoefte van de zorgvrager. Als je voldoet aan alle criteria zal het ziekenfonds je een attest geven. Dit geldt voor beide types.
Opgelet! Er kunnen maximaal 3 mantelzorgers per zorgvrager dit type erkenning aanvragen.
Mantelzorgverlof aanvragen
Enkel met een type 2 erkenningsattest, 'Erkend Mantelzorger met een sociaal voordeel', kan je bij je werkgever mantelzorgverlof aanvragen. Je doet dit door een aangetekend schrijven of een brief te bezorgen aan je werkgever, met het bewijs van je erkenning als mantelzorger.
Vanaf 1 september 2021 kan je als erkend mantelzorger (mantelzorgstatuut type 2) 3 maanden voltijds en 6 maanden deeltijds/halftijds mantelzorgverlof opnemen per zorgvrager. Over je hele loopbaan kan je maximum 6 maanden voltijds mantelzorgverlof opnemen of 12 maanden als je het halftijds of deeltijds opneemt.
Laat van je horen, wij ondersteunen je graag
Naast het aanvragen van je officieel statuut bij de mutualiteit, kan je je hier registeren als mantelzorger in Wevelgem.
Op die manier houden we jou op de hoogte van het mantelzorgaanbod in Wevelgem. Dit kan informatie zijn over het nieuw statuut, een uitnodiging voor een informatief moment, een ontmoeting, hulp op maat, ... Vul het formulier in en je hoort nog van ons.
Naar het registratieformulier
Mantelzorgcafé Wevelgem
In samenwerking met de zes erkende Vlaamse mantelzorgverenigingen organiseert gemeente Wevelgem sinds het najaar 2023 drie keer per jaar een mantelzorgcafé in de lokale dienstencentra.
Een mantelzorgcafé is een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor (ex)mantelzorgers van alle leeftijden.
Ben jij mantelzorger en wil jij andere mantelzorgers uit onze gemeente ontmoeten om ervaringen uit te wisselen? Wens je informatie te krijgen over een specifiek thema of wil je gewoon even ontspannen met gelijkgestemden? Dan ben je van harte welkom in het mantelzorgcafé. Er zal niet gefocust worden op het thema dementie omdat dit al aan bod komt tijdens het praatcafé dementie, maar toch zijn er heel wat relevante thema’s die voor alle mantelzorgers zinvol zijn.
- Welke financiële ondersteuning bestaat er?
- dinsdag 17 september om 19 uur in LDC Martha | inschrijven via 0470 93 67 67 of mantelzorg@wevelgem.be
- donderdag 26 september om 14 uur in LDC Elckerlyc | inschrijven via 056 43 55 20 of mantelzorg@wevelgem.be
- Rouw en verlies bij (ex)mantelzorgers
- woensdag 13 november om 19 uur in LDC Het Knooppunt | inschrijven via 056 43 20 80 of mantelzorg@wevelgem.be
Dag van de Mantelzorg
Elk jaar is er op 23 juni de Dag van de Mantelzorg. Het is een dag waarop er extra aandacht is voor de meer dan 600 000 Vlamingen die mantelzorger zijn. Ook in Wevelgem krijgen de geregistreerde mantelzorgers rond de Dag van de Mantelzorg een welverdiende appreciatie voor wat ze doen.
Vragen over mogelijke ondersteuning en tegemoetkomingen?
Neem contact op met de dienst thuiszorg.
Er zijn verschillende mantelzorgorganisaties die zowel op lokaal als regionaal vlak activiteiten organiseren voor mantelzorgers.