In het beleidsplan 2020-2025 wordt de verdere ontwikkeling van onze centra, van onze kernen, tot levendige ontmoetingsruimten vooropgesteld. De centra moeten aantrekkelijk zijn en ruimte bieden voor publieke dienstverlening, onder andere op het vlak van zorg en onderwijs, voor handel en ontspanning.
Deelgemeente Wevelgem ondergaat komende jaren een ware transformatie. Je ontdekt er op deze pagina alles over. 👇
De uitgangspunten
Gedurende het volledige traject behielden we volgende aandachtspunten:
- De vergroening van het centrum na de sloop van het vroegere zwembad
- De ontwikkeling van groene fietslinten ten noorden en ten zuiden van de N8, als alternatieve verbinding voor de N8
- De creatie van een plein aan CC Guldenberg
- Het verbeteren van de oversteekbaarheid van de N8
- Een aantrekkelijk centrum met ruimte voor handel en horeca
- Behoud van parkeerplaatsen in de nabijheid van het centrum
Afbraak oude zwembad | Uitbreiding park
Vergroening oude zwembadsite
Afbraak zwembad: eind ‘23 | Start omgevingsaanleg: begin ‘24
Begin 2021 ging het nieuwe zwembad 'De Zwemkom’ open. Sindsdien werd het oude gemeentelijke zwembad, in afwachting van de afbraak, gebruikt voor diverse projecten zoals Big Bang Wetenschapsbad. Na de sloop eind dit jaar wordt de site groener ingericht. Via de Lode De Boningestraat creëren we een veilige en groene toegang tot de site, een trage verbinding die aansluiting vindt op het park en richting Vanackerestraat. We stelden de architecte Lieze Vanhove en het studiebureau Bureau Cnockaert aan voor de realisatie van de uitvoeringsplannen.
Krijgt de oude sporthal nog een nieuwe functie?
De oude sporthal heeft potentie om deze om te bouwen tot een overdekte maar open buitenruimte, die dienst kan doen als ontmoetingsplaats voor sport- en spelactiviteiten of voor allerhande evenementen zoals bv. een eetfestijn of een rommelmarkt.
Laat je inspireren door deze indicatieve renders, ze tonen mogelijke invullingen voor de open ontmoetingsruimte.
Transformatie begraafplaats
Start eerste werken: ‘24
We plannen de oude begraafplaats in de Menenstraat om te vormen tot een stiltepark, als uitbreiding van het aanpalende park. Zo willen we deze verborgen ruimte visueel open trekken richting het centrum. We creëren er een serene sfeer waar ruimte is voor bezinning, rust, ontmoeting, stille recreatie, cultuur en natuur. We behouden waardevolle elementen zoals de geklasseerde familiegrafkapel, enkele mooie oorlogsereperken en diverse bloemenweides en bomen. Door de begraafplaats wordt er een trage verbinding tussen het park en de sportsite aangelegd, als veilig alternatief voor de N8.
Eind mei 2023 selecteerden we het ontwerpbureau De Witte Kamer op basis van hun ingediende ontwerpvisie. Deze visie wordt verder verfijnd tot een inrichtings- en actieplan, in overleg met de bezoekers, buren en de gemeentelijke erfgoedcommissie.
aanleg bloemenborder
Op 25 maart worden de eerste stappen gezet richting het nieuwe plan: de haag langs de N8 zal worden gerooid en de hekken worden alvast verwijderd. Ter vervanging zal een bloemenborder worden aangelegd.
De Campus
Einde werken: september ‘23 | Aanplanting groen: najaar ‘23
Een ontharde ontmoetingsplek
We ontharden de Deken Jonckheerestraat en toveren deze om tot een verkeersvrije campussite. Het wordt een groenere buurt waarbij de stappers en trappers centraal staan. De open campus biedt ruimte voor recreatie en ontmoeting voor jong en oud. Streekeigen bomen en planten verhogen de biodiversiteit. Doorheen De Campus wordt geen gemotoriseerd verkeer meer toegestaan. Het eerste deel, vanaf de Lauwestraat tot aan de Acaciastraat, wordt heringericht als woonerf (20 km/uur).
Duurzaamheid
Dankzij de wadi’s sijpelt regenwater in de grond en is er een buffer bij overvloedige regenval. Het al aangelegde BEO-veld (boorgaten-energie-opslag) zal hernieuwbare energie voorzien in het Sociaal Huis, de geplande nieuwbouw van het woonzorgcentrum St. Camillus en de basisschool SPWe-basis. Hierbij zorgt aardwarmte voor verwarming in de winter en koeling in de zomer. Een win-win voor het comfort én het klimaat.
Parkeren
De huidige kloosterparking maakt plaats voor een fietsparking voor onder meer de jeugdsite, het cultuurcentrum en de Porseleinhallen. We behouden het aantal parkeerplaatsen in de omgeving door een nieuwe parking aan te leggen achter het Sociaal Huis. De voorlopig aangelegde parking achter de assistentiewoningen Ter Meersch wordt later vervangen. Het Woonzorgcentrum en de school voorzien binnen hun bouwplannen de aanleg van een definitieve gemeenschappelijke parking (80 parkeerplaatsen), samen met de gemeente. Die zal ook voor publiek gebruik opengesteld worden.
GBS Hoogstraat
Fase 1: '24 | aanleg speelplaats: '25
Masterplan GBS Hoogstraat
Door de sloop van het oude zwembad en de uitbreiding van het park zochten we naar een nieuwe locatie voor de sporthal. De nieuwe sportzaal wordt op de schoolsite van de GBS Hoogstraat ingepland, maar zal ook buiten de schooluren gebruikt kunnen worden door sportverenigingen. Het masterplan GBS Hoogstraat voorziet ook de realisatie van een duidelijkere hoofdingang, een ruimere refter, het vergroenen van de speelplaatsen, herinrichting van enkele klaslokalen, integratie van de tekenacademie en voldoende ruimte voor fietsen. Het masterplan wordt gefaseerd uitgevoerd.
Werken:
In samenwerking met de basisschool en het atelier plastische kunsten kregen de plannen vorm. In de eerste fase bouwen we een nieuwe sporthal met berging, voorzien we een voldoende ruime refter en vergroenen we al één speelplaats (bovenbouw). Om de toegang en de speelplaats ruimer, opener en groener te maken, kochten we de aanpalende woning aan.
-
Februari 2024 | Afbraak van de woning in de Hoogstraat 12, het sanitair blok op de speelplaats en de betonluifel.
-
Aansluitend | Renovatie van een aantal klassen tot refter, tweede kleuterklas en start nieuwbouw van de sporthal.
-
Januari 2025 | Geplande finalisatie bouwwerken
Beeld: Gemeentelijke basisschool inkom Hoogstraat 👉
Guldenbergplein
Voorbereidingsfase: '24-'25
We plannen het Guldenbergplein om te vormen tot een centrumplein waar ruimte is voor terrasjes, handel, wonen, maar ook publieke en sociale functies. We streven naar een plein op maat van de Wevelgemnaar. Een goede mix van functies stimuleert de levendigheid op het plein. Om dit te kunnen realiseren werken we samen met de aanpalende eigenaars.
Kloostersite
Om het centrumplein te kunnen ontwikkelen kochten we een deel van het klooster en de kloostertuin aan. Het gebouw werd sinds de aankoop tijdelijk gebruikt als vaccinatiecentrum in het kader van de coronacrisis en als vergaderinfrastructuur. De kloostertuin wordt nu al gebruikt voor theater- en muziekvoorstellingen van het cultuurcentrum, in afwachting van de realisatie van het plein. Ook verenigingen kunnen de idyllische tuin gebruiken voor evenementen.
Leefbare mobiliteit
Voor een veiliger en duurzamer centrum
Met passende mobiliteitsingrepen stimuleren we duurzame verplaatsingen. We zetten in op toegankelijke voetpaden, een verbeterde oversteekbaarheid van de N8 en een uitbreiding van de zone 30. We hebben aandacht voor voldoende parkeerruimte op wandelafstand van het centrum. Vertrekkend van het STOEP-principe (stappen,
trappen, openbaar vervoer, elektrisch vervoer en dan pas personenwagens) creëren we meer ruimte en veiligheid voor fietsers en voetgangers in het volledige centrum.
De straten ten zuiden van de N8 vormen een zone waar kinderen naar school gaan, jongeren sport- en muziekles volgen, jeugdbewegingen spelen, ouderen bezoek krijgen, collega’s gaan werken en waar bestuurders van voertuigen dus extra moeten opletten. Dankzij de maximale snelheid van 30 km/uur is het er veiliger en aangenamer vertoeven.
De N8 is een gewestweg. Dit betekent dat deze weg beheerd en onderhouden wordt door de Vlaamse overheid. Als gemeente zijn we vragende partij om deze weg voor een deel in eigen beheer te nemen. Intussen kunnen we samen met de partners van het agentschap Wegen en Verkeer alvast een aantal goede afspraken maken op maat van onze lokale gemeenschap.
In het bijzonder op het vlak van oversteekbaarheid zijn er heel wat goede, veilige stappen gezet of worden nog gepland in de nabije toekomst.
We voegen accentverlichting toe op volgende punten:
- Kruispunt Heilige Theresiastraat - Menenstraat
- Kortrijkstraat, ter hoogte van bushalte Wevelgem Vliegveld
- Kruispunt Kweekstraat - Kortrijkstraat
- Vanackerestraat, ter hoogte van het Kasteel Vanackere
We plannen volgende oversteekplaatsen extra te verlichten:
- Kruispunt Rivierstraat - Kortrijkstraat
- Kruispunt Roodbaardstraat - Kortrijkstraat
- Kruispunt Guldensporenstraat – Kortrijkstraat
We voorzien een nieuwe oversteekplaats aan de ingang van De Zwemkom en voegen een middenberm toe aan het kruispunt Visserijstraat en aan de ingang van de parking van de Vlashaard.
Wie met de auto naar het centrum moet, zal ook een nabije parkeerplaats vinden. We zorgen, vanuit de huidige behoefte, voor een behoud van het aantal parkeerplaatsen. Wie minder mobiel is, kan zijn auto dichtbij nog kwijt. En er zou altijd een plaatsje moeten zijn binnen de 5 minuten wandelen.
Natuurlijk blijven we fietsen en stappen aanmoedigen. Dit zetten we extra kracht bij door het realiseren van bijkomende fietsverbindingen, het vernieuwen van voetpaden en door extra maatregelen te treffen om de veiligheid voor voetgangers en fietsers te verhogen.