Het gemeentebestuur van Wevelgem voorziet jaarlijks subsidies aan erkende Wevelgemse jeugdverenigingen en aan individuele jongeren.
Soorten subsidies
Om jullie wat wegwijs te maken in welke subsidies er nu allemaal beschikbaar zijn voor onze jeugdverenigingen/ jongeren, hebben we hieronder een oplijsting gemaakt.
- Algemene info
- De reglementen
- Webformulieren om de subsidies digitaal aan te vragen
Aanvraag jaarlijkse subsidie lokaal jeugdwerk
Het gemeentebestuur wil in het jeugdwerk jeugdwerkinitiatieven ondersteunen die een vrijetijdsaanbod opzetten voor kinderen en jongeren en daarmee een bijdrage leveren tot de algemene en integrale ontwikkeling van de jeugd.
De jeugdwerkinitiatieven die in 2019 een reguliere subsidie bekwamen via het bestaande subsidiereglement, krijgen voortaan eenzelfde subsidiebedrag in de kalenderjaren 2020 tot en met 2025. Het subsidiebedrag wordt bekomen door de berekening van het gemiddelde van de toegekende subsidiebedragen van 2017/2018/2019.
Deze kunnen hieronder jaarlijks in mei aangevraagd worden, op afroep van de jeugddienst.
Herberekening en/of aanvraag subsidie lokaal jeugdwerk
Een jeugdwerkinitiatief dat dat wenst, kan een herberekening aanvragen vanaf 2022 en daarna om de 2 jaar.
Een nieuw jeugdwerkinitiatief kan een aanvraag tot subsidie indienen, waarbij de subsidie wordt berekend op basis van de reken- en puntentabellen van 2019. Het bekomen subsidiebedrag blijft behouden voor de daarop volgende kalenderjaren.
Nieuwe aanvraag/herberekening subsidie | Subsidiereglement lokaal jeugdwerk
Erkende jeugd- en jongerenverenigingen en jeugdhuizen kunnen een subsidie ontvangen voor het op- en inrichten, aankopen van nieuwe gebouwen bestemd voor lokaal jeugdwerk, voor de vernieuwing, verbouwing, uitbreiding en inrichting van bestaande gebouwen bestemd voor lokaal jeugdwerk, voor structurele renovatie- en onderhoudswerken aan bestaande gebouwen en voor bouwtechnische aanpassingen (in functie van brandveiligheid, inbraakpreventie,...) aan hun lokalen.
De bouwsubsidie: hoe begin ik hier nu juist aan?
- Stap 1 | Het vormen van het idee voor de (ver)bouw van het jeugdlokaal
- Stap 2 | Je brengt de jeugddienst op de hoogte van de plannen, die op hun beurt samen met jullie bekijken welke stappen dienen genomen te worden.
- Is er een stedenbouwkundige vergunning nodig?
- Moet ik beroep doen op een architect?
- Hoe stel ik mijn dossier samen?
- Welke regelgeving is van belang?
- Tussenstap | Indien er een bouwkundige vergunning nodig is
- Schakel indien nodig een architect in
- Dien de bouwaanvraag in bij de dienst stedenbouw en ruimtelijke ordening
- Wanneer je de stedenbouwkundige vergunning verkrijgt moet je onmiddellijk het bijgevoegd bericht (witte kaart) aanplakken aan de straatkant van het bouwperceel, zelfs als je niet meteen met de uitvoering van de werken begint.
- Stap 3 | Aanvragen van de bouwsubsidie via het webformulier: zie hieronder. Als vereniging moet je aan enkele algemene voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor bouwsubsidies. Zie reglement subsidiering jeugdlokalen.
- Stap 4 | Goedkeuring door het college van burgmeester en schepenen. Het college bepaalt de omvang van de subsidieerbare uitgaven, het bedrag van de toegekende subsidie en de eventuele voorwaarden die moeten vervuld worden.
- Stap 5 | Starten van de werken
- Stap 6 | Indienen van de facturen aan de jeugddienst na de werken
- Stap 7 | Uitbetaling van de bouwsubsidie. Indien de facturen meteen na ontvangst worden bezorgd aan de jeugddienst, dan kan de subsidie uitgekeerd worden voor de uiterste betaaldatum van de factuur. Op deze manier dient de 85% subsidie niet eerst betaald te worden door de aanvrager zelf.
Vraag hier je subsidie jeugdlokalen aan | Subsidiereglement jeugdlokalen
We vinden een duurzame, veilige en inclusieve omgeving voor jongeren belangrijk. Verenigingen die de charters duurzaamheid en brandveiligheid ondertekenen, worden beloond voor dit engagement.
Doe hier je aanvraag voor het charter brandveiligheid en/of duurzaamheid
Jongeren tussen 15 en 30 jaar die in Wevelgem, Gullegem of Moorsele wonen en een cursus kadervorming volgden bij een erkende organisatie, kunnen 75% van het inschrijvingsgeld van de cursus betoelaagd krijgen. Er wordt maximum 200 euro per cursus uitbetaald.
De aanvragen tot subsidie kadervorming worden per kwartaal behandeld en uitbetaald. Voor de uitbetaling dien je volgende zaken, binnen een jaar na ontvangen deelnamebewijs, te bezorgen aan de jeugddienst
- Bewijs van deelname aan de cursus (krijg je na de cursus van de organisator)
- Adres van de deelnemer
- Geboortedatum van de deelnemer
- Rekeningnummer + rijksregisternummer van wie de rekening beheert
Het gemeentebestuur wil lokale verenigingen uit de jeugd-, cultuur- en sportsector ondersteunen inzake hun verplichtingen betreffende hun rechtspersoonlijkheid.
Voorwaarden
Om voor subsidiëring in aanmerking te komen, moeten de betrokken verenigingen voldoen aan de algemene voorwaarden om in aanmerking te komen voor een subsidie in één van volgende subsidiereglementen:
- Lokaal jeugdwerk
- Sportverenigingen (basissubsidie sport)
- Lokale verenigingen uit het sociaal-culturele volwassenwerk en lokale volwassenorganisaties voor amateurkunsten
- De verenigingen die een nominatieve subsidie ontvangen via een overeenkomst goedgekeurd door de gemeenteraad of via een convenant, komen eveneens in aanmerking voor subsidiëring.
Wat krijg je als vereniging terug
Een vereniging die voldoet aan de vereisten krijgt terugbetaling van volgende uitgaven:
- publicatiekosten in het Belgisch Staatsblad (max. 2x/jaar)
- uitgave voor het jaarlidmaatschap bij een organisatie gericht op ondersteuning en begeleiding van vzw's. (max. 100 euro)
Vragen? Meer info
Indien je nog vragen hebt kun je langskomen bij de jeugddienst of een mail sturen naar jeugddienst@wevelgem.be.