Met het project 'Wevelgem, de fiets en het Zuiden' verbindt Wevelgem het belang van de fiets en met een mondiaal engagement. Dit wordt gerealiseerd in een partnerschap met CooP-Uganda (Cycling out of Poverty). De bedoeling is de bevolking te stimuleren tot een positief, constructief, duurzaam en mondiaal fietsgedrag, en dit zowel hier bij ons als in de omgeving van de stad Jinja in Oeganda.
Het partnerschap met CooP-Uganda
De organisatie CooP-Uganda, onze partner in het Zuiden, kozen we omwille van haar sterke en zinvolle werking. Via sociale programma's maakt zij fietsen betaalbaar en verbetert daardoor voor vele mensen de toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en een inkomen. Dit betekent een enorme vooruitgang in de kwaliteit van het leven voor vele families in Oeganda.
Zowel Wevelgem als CooP-Uganda promoten de fiets als duurzaam vervoermiddel: op praktisch gebied voor transport en recreatief en sportief vlak. We geven het imago van de fiets zowel in de streek van Jinja (de stad waar CooP gevestigd is) als in de omgeving van Wevelgem een positief elan en zetten mensen aan vaker te kiezen voor de fiets: positief voor het klimaat, de mobiliteit en de gezondheid!
Uitwisselingsproject
Tegelijk tonen we aan dat de fiets ons wereldwijd verbindt en wakkeren we mondiale solidariteit aan. Ons fietsproject voorziet dan ook in uitwisselingsreizen tussen Wevelgem en de medewerkers van CooP-Uganda. Helaas is een eerste uitwisselling in maart 2020 door de coronamaatregelen niet kunnen doorgaan.
Gelukkig kunnen we in maart 2023 eindelijk de medewerkers van CooP-Uganda ontvangen.
Voor het logement van de Oegandese gasten zijn we op zoek naar gastgezinnen. Kan je een bed vrijmaken een een ontbijt aanbieden voor één of enkele gasten? Neem dan contact op via mondiaal@wevelgem.be.
Praktische info
- Er komen 9 personen op uitwisseling. De groep kan gesplitst worden per twee en één keer per drie. Indien je meerdere personen kan huisvesten, dan mag dit zeker.
- We zoeken gastgezinnen voor 4 of 5 aaneensluitende nachten. Lukt het korter of langer? Laat het ons zeker weten.
De ideale periodes zijn de volgende:- 21-26 maart (5 nachten)
- 26-30 maart (4 nachten)
- We verwachten dat het gastgezin een bed voorziet voor elke gast, toegang tot badkamer en een ontbijt. De daginvulling en andere maaltijden worden door het gemeentebestuur voorzien. Jullie worden op de hoogte gebracht van het programma zodat je weet wanneer ze waar naar toe gaan.
- Er is een vrijwilligersvergoeding van €40 per dag voorzien voor de gastgezinnen.
- Wie komt er? Hoe is de groep samengesteld?: 2 vrouwen uit Oeganda, 4 mannen uit Oeganda, 2 mannen uit Kenia en 1 man uit Nederland. Zie verder deze pagina voor een mini voorstelling per persoon.
- De meeste gasten spreken Engels. De Nederlander gaat mee in het groepje van 3 bij de 2 personen die het minst goed Engels spreken.
Oeganda heeft een tropisch savanneklimaat. De gemiddelde jaartemperatuur voor Oeganda is 26°C.
Het weer in Wevelgem in maart kan nogal verschillen, het kan 3 graden zijn, maar evengoed 20 graden.
We zijn hierdoor op zoek naar winterjassen voor de Oegandeese delegatie.
Heb je een winterjas die je niet meer nodig hebt en wil doneren? Neem contact op via mondiaal@wevelgem.be.
De Oegandezen zijn 11 dagen in Wevelgem. Heb je een idee of een voorstel die kan bijdragen tot hun programma? Laat het zeker weten via mondiaal@wevelgem.be.
Enkele ideetjes
- fietstocht met een lokale (wielertoeristen)vereniging
- bezoek aan een fietswinkel/fietsproject/fietshersteller/...
- bezoek aan een project waar de fiets een belangrijk onderdeel is van de werking
- toeristische (fiets) activiteit om de gemeente/regio/provincie/... beter te leren kennen
- ...
Maak kennis met Asuman, Stephen, Louis, Edgar, Mark, Jaob, Lucky en Joy. Allemaal zijn ze medewerker van Coop-Africa. De ene is fietshersteller, de andere is fietsgids,… allemaal zijn ze even enthousiast om naar Wevelgem te komen. Ze verwachten van de uitwisseling dat ze zullen bijleren op technisch vlak en nieuwe toepassingen voor de fiets zullen zien.
Heb jij nog een idee om hun bezoek invulling te geven? Geef het zeker door via mondiaal@wevelgem.be.
Sociale programma's Coop-Uganda
Met de steun van Wevelgem kan CooP-Uganda de werking van hun sociale programma's verder uitbouwen. Dit gebeurt in onderling overleg.
Lees meer over de sociale programma's hieronder of via de website van CooP-Africa.
Scholieren in Oeganda wonen soms op 10 km van de middelbare school. Als ze die afstand moeten lopen, zitten ze uitgeput in de klas en kunnen ze zich niet optimaal concentreren in de les. Vaak is het zo moeilijk om lastige te combineren met de tijdrovende huishoudelijke klusjes, dat de leerlingen vaak stoppen met school voor ze een diploma halen. Het Bike4School-programma bepaalt in samenspraak met de leerkrachten welke leerlingen het meest geholpen worden met een fiets. Reeds voor 125 euro kan CooP een fiets aanbieden, waarvan 100 euro komt van geldinzameling en de familie van de leerling zelf 25 euro bijdraagt.
Een tweede sociaal programma zet in op gezondheid. Gezondheidsvrijwilligers bezoeken gezinnen in hun regio, geven voorlichting over hygiëne en basisgezondheidszorg en volgen de medicatie van zieken op. Met een fiets kunnen die medewerkers meer dan het dubbel aantal gezinnen bezoeken. Moeten patiënten naar een ziekenhuis of een gezondheidscentrum gebracht worden, dan kan dat met zelfs met een speciale fietsambulance.
Fietstaxi’s (boda boda), straatverkopers, marktlieden, boeren, afvalverzamelaars, enz... Voor Afrikanen die met de fiets (meer) geld kunnen verdienen, maar geen financiële middelen en/of vaardigheden hebben, biedt CooP-Uganda:
- (gemodificeerde) fietsen en fietstrailers voor ondernemers
- training en steun bij de ontwikkeling van fietsondernemingen
- werkgelegenheid in de fietsindustrie (bijv. fietsfabriek en werkplaatsen)
- training voor fietstechnici
In de Bike4Work projecten is de fiets een middel waarmee ze een betere toekomst op kunnen bouwen.
Een tweede leven voor niet-gebruikte fietsen
Heb je thuis een niet-gebruikte fiets staan, dan kan je die schenken aan ons fietsproject. Wij zetten de geschonken fietsen op punt zodat we ze te koop kunnen aanbieden aan cliënten van het Sociaal Huis.
De opbrengst van deze verkochte fietsen komt ten goede van CooP-Uganda, die met betaalbare fietsen een opstap biedt tot een beter leven aan specifieke doelgroepen.
Het project wordt gesubsidieert door de Provincie West-Vlaanderen.