Wist je dat vroegtijdige diagnose van kanker belangrijk is voor de prognose?
Wevelgem moedigt haar inwoners aan om zich te laten screenen op kanker. Hoe vroeger de ziekte opgespoord wordt, hoe meer kans op een goede prognose. Het resulteert in minder verwikkelingen, lichtere behandeling en grotere kans op genezing. Voor verschillende types kanker worden hierdoor preventieve screenings (gratis) aangeboden. Maar het bevolkingsonderzoek naar kanker toont dat de bevolking hier nog te weinig gebruik van maakt.
Wil je meer bijleren over darmkanker? Volg dan de interessante lezing van Luc Colemont op woensdag 2 oktober vanaf 20u. Meer info en details via Uit In Vlaanderen.❗
Darmkanker
Het bevolkingsonderzoek voor darmkanker geeft aan dat van alle inwoners uit Wevelgem die in 2022 een uitnodiging voor het screeningsonderzoek ontvingen, maar liefst 31% niet deelnam. Mensen nemen dus nog te weinig deel.
Alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar worden elke twee jaar aangespoord om een gratis stoelgangtest te doen. Als je in aanmerking komt voor het bevolkingsonderzoek, ontvang je automatisch een uitnodigingspakket van het Centrum voor Kankeropsporing. Hierin zit een afnameset om zelf een staal van je stoelgang te nemen.
Vervolgens stuur je de staal naar het labo op. Die onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker. De opgespoorde poliepen worden verwijderd voordat er kankercellen zijn gevormd. Daardoor is screening van belang!
Baarmoederhalskanker
Vrouwen laten nog te weinig uitstrijkjes nemen. Dat toont het bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker aan. In Gemeente Wevelgem liet 2/3 van de vrouwen tussen de 25 en 64 jaar zich testen, maar liefst 1/3 deed dit niet. Liet jij de voorbije jaren een uitstrijkje nemen?
Wist je trouwens dat het uitstrijkje om de drie jaar volledig terugbetaald wordt voor alle vrouwen? Hiervoor heb je geen voorschrift of uitnodiging nodig. Je maakt zelf een afspraak met je huisarts of gynaecoloog. Leg een dag vast waarop je niet ongesteld bent. Anders kan het uitstrijkje minder goed worden beoordeeld. Daarnaast is dit pijnloze en eenvoudige test. Geen reden dus om die afspraak bij de huisarts of gynaecoloog uit te stellen!
Ook voor gevaccineerde vrouwen blijft screening belangrijk. Vaccinatie biedt namelijk geen 100% bescherming!
Borstkanker
Borstkanker kan al in een vroeg stadium worden opgespoord. Daardoor is het één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek. Uit het bevolkingsonderzoek voor borstkanker blijkt dat in Wevelgem 66.9% van alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar in 2022 een screening liet uitvoeren. Dit betekent dat 33,1 % zich niet preventief liet testen.
Vrouwen die in aanmerking komen worden aangespoord om elke twee jaar een gratis screeningsmammografie te laten nemen. Een screeningsmammografie kan afwijkingen in je borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt. Deelname is mogelijk met de uitnodigingsbrief die door het Centrum voor Kankeropsporing wordt opgestuurd of met een voorschrift van de arts voor een screeningsmammografie.