Gemeente Wevelgem gaat de strijd aan tegen krachtverlies. Op deze pagina vind je info terug over sarcopenie, het natuurlijke proces van spierafname. Daarnaast worden ook acties en activiteiten aangeboden die dit proces helpen vertragen. Kleine aanpassingen hebben al een groot effect. Dit zorgt ervoor dat je langer zelfstandig blijft en heel wat mobiliteitsproblemen voorkomt.
Wil je het hele jaar door tips en weetjes krijgen over spierafname? Download dan hier de jaarkalender vol voedingstips, beweegoefeningen en meer. Al deze info kan eenvoudig toegepast worden in je thuissituatie.
Wil je deelnemen aan de zomerbingo? Download dan het bingoformulier en druk dit af.
Vanaf 30 jaar verliezen we spiermassa
De wetenschap vertelt ons dat we vanaf 30-35 jaar geleidelijk aan spiermassa verliezen. Dat wil zeggen dat de afbraak van spieren sneller gaat dan de opbouw. Hoe ouder je wordt, hoe meer spiermassa je verliest. Vanaf de leeftijd van ongeveer 50 jaar wordt de afname merkbaar. Naarmate de leeftijd van 70 jaar nadert, neemt de afname versneld toe. De spierkracht neemt hierdoor alsmaar meer af.
Door middel van leefstijlgedragingen kunnen we de snelheid van het proces bepalen. Hierdoor worden twee curves afgebeeld op de grafiek. Twee belangrijke aspecten worden gelinkt aan sarcopenie: beweging en voeding.
De opbouw van spieren wordt gestimuleerd door voldoende te bewegen. Bewegen is vanaf jonge leeftijd al belangrijk ter preventie van spierverlies. Ook je vitamine D gehalte heeft een effect op je spiermassa. Door buiten te bewegen sla je twee vliegen in één klap.
Een tweede factor is voeding. Ondervoeding en te weinig eiwitrijke voeding zorgen voor meer spierafname. Eet dus voldoende gevarieerde, gezonde en eiwitrijke voeding om het proces af te nemen. Eiwitten zitten in zuivelproducten, vis, vlees, eieren, peulvruchten en noten.
Hoe kan je sarcopenie herkennen?
Eerst en vooral is het van belang om te benadrukken dat spierafname in de eerste fase niet direct merkbaar is. Beweging en eiwitrijke voeding om klachten op latere leeftijd te vermijden zijn dus cruciaal.
Hoe dan ook is het onvermijdelijk dat de spieren afnemen naarmate we ouder worden. Dit komt tot uiting op verschillende manieren:
💪 Moeilijk rechtkomen uit een stoel of zetel
💪 Langdurig rechtstaan wordt lastiger
💪 Moeite om boodschappen te dragen of iets zwaars op te tillen
💪 Niet meer kunnen knielen of vooroverbuigen
💪 Moeizaam de trap opgaan
💪 Verminderde kracht in armen en/of benen
💪 Sneller vallen
Ondervind je één of meerdere van deze klachten in milde of sterke mate? Neem dan contact op met je arts en bespreek samen de beste behandeling. Dit kan gaan van eiwit en/of vitamine D supplementen tot krachttraining en/of evenwichtsoefeningen (bij de kinesist).
Samen tegen krachtverlies
Beweeg en eet je sterk! Om je hierbij te helpen stelt jouw lokaal bestuur, samen met onderzoekers uit de Hogeschool VIVES, enkele acties voor. Via onderstaande website vind je het sportaanbod van Gemeente Wevelgem.
Ook de lokale dienstencentra in Wevelgem, Gullegem en Moorsele bieden activiteiten aan met als doel de spierafname te vertragen. Maandelijks publiceren we samen met de dienstencentra een infokrant. In De Wegwijzer staan alle activiteiten vermeld. Onder meer kan je deelnemen aan sportlesjes, yoga, infosessies... Meer informatie over de LDC's en de Wegwijzer is te vinden via volgende link.
Ga thuis de strijd aan tegen krachtverlies
Wil je gezonder eten voor je spieren, maar weet je niet hoe te beginnen? Via volgende link vind je meer tips over producten die veel eiwitten (proteïnen) bevatten.
Wil je het hele jaar door tips en weetjes krijgen over spierafname? Samen met Logo Leieland creëerde Gemeente Wevelgem een jaarkalender vol voedingstips, beweegoefeningen en meer. Al deze info kan eenvoudig toegepast worden in je thuissituatie.