Organiseer je een evenement? En wil je de impact op het milieu beperken?
Hieronder vind je per thema tips om je feest te verduurzamen.
Heb je zelf nog andere leuke ideeën of ben je trots op je duurzaam evenement? Dit willen we graag weten! Stuur een mailtje naar duurzaam@wevelgem.be of gebruik #wevelgem op sociale media.
Afvalpreventie
Een grote berg afval is één van de grootste ecologische problemen bij evenementen. Afval is zeer belastend voor het milieu en kost bovendien ook veel geld. De productie en aankoop van flyers, en affiches, het plaatsen van containers en vuilnisbakken, het schoonmaken van de zaal of het terrein, het ophalen van afval en de verwerking ervan, kosten handenvol geld.
👉🏼 Stel daarom een afvalplan op waarin je noden en behoeften worden opgelijst en maak afspraken over afvalpreventie.
- Gebruik herbruikbare materialen zoals glazen of herbruikbare bekers.
Wist je dat het serveren van drank in wegwerpverpakkingen bij door de gemeente georganiseerde evenementen zelfs verboden is sinds 1 januari 2020? Voor evenementen die niet door de gemeente georganiseerd worden, is dit ook verboden, tenzij minstens 95% van de wegwerpverpakkingen wordt ingezameld voor recyclage.
Meer over de wetgeving cateringmateriaal - Als je werkt met herbruikbare bekers, zorg er dan voor dat bezoekers goed weten dat ze die bekers niet mogen wegwerpen en werk met een waarborgsysteem. Zorg er ook voor dat er voldoende inzamelpunten zijn voor het inleveren van de bekers.
Meer info over herbruikbare bekers - Serveer frisdrank of bieren die aangekocht werden in glazen retourflessen of vaten. Of werk met een postmixsysteem.
- Werk met herbruikbare drankjetons in plaats van met papieren bonnetjes.
- Gebruik herbruikbare materialen zoals keramiek, metaal of andere herbruikbare recipiënten in plaats van wegwerp.
Wist je dat het serveren van voeding in wegwerpverpakkingen bij evenementen georganiseerd door de gemeente zelfs verboden is sinds 1 januari 2022?
Meer over de wetgeving cateringmateriaal - Serveer snacks in eetbare verpakkingen zoals een ijsje in een horentje, een worst in een broodje, een snack in een eetbaar bord... en beperk zo de hoeveelheid plastic die in de vuilnisbak belandt.
- Kies bij aankoop van drank en voeding altijd voor grootverpakkingen en gebruik nooit individuele portieverpakkingen zoals zakjes mayonaise, zout en peper, suiker
- Verdeel overschotten van eten onder de medewerkers en gooi zo weinig mogelijk voeding weg. Neem vooraf enkele bewaardozen mee.
Promotie
- Beperk het aanbieden van zwerfvuilgevoelige voorwerpen zoals flyers en gadgets, maak gebruik van digitale uitnodigingen en promotie (mail, een eigen website, sociale media…)
- Indien je flyers en affiches laat drukken, gebruik dan milieuvriendelijke producten zoals FSC gelabeld, 100% gerecycleerd en chloorvrij papier en milieuvriendelijke inkt. Kies voor geen al te grote formaten en bedruk flyers en brochures dubbelzijdig en beperk de oplage.
- Op flyers moet je verplicht ‘verboden op de openbare weg te gooien’ aanbrengen.
- Beperk het ronddelen van folders (o.a. van sponsors) en papieren informatie tijdens het evenement. Dat wordt namelijk door de meeste bezoekers ongelezen weggegooid. Plaats daarom eerder een affichemuur of een folderstand zodat de oprecht geïnteresseerden de informatie kunnen raadplegen.
- Je kan je activiteit ook op www.uitdatabank.be plaatsen en een item indienden voor de kalender van de infokrant www.wevelgem.be/infokrant.
Decoratie
- Let ook bij de decoratie van een zaal of tent op het afvalaspect en gebruik zoveel mogelijk herbruikbare materialen. Vermijd wegwerpversieringen zoals ballonnen of theelichtjes en gebruik duurzame versiering zoals slingers, planten van thuis of zelfgemaakte decoratie van gerecycleerd materiaal. Gebruik geen tafelbekleding of leg een stoffen tafellaken op i.p.v. papieren wegwerptafelbekleding
- Informeer eens bij de kringloopwinkels of je meubels, decoratie, borden, bestek of glazen mag ontlenen voor je feest.
Andere thema's waarbij je kan verduurzamen
👉🏼 Met kleine inspanningen, of extra communicatie, kan je de duurzaamheid van jouw evenement serieus opkrikken. Ontdek er alles over.
Moedig vervoer met de fiets of met het openbaar vervoer aan. Meld op de uitnodiging eerst hoe men met de fiets en het openbaar vervoer kan komen en pas daarna met de auto.
- Bied eventueel een beloning aan voor zij die niet met de auto komen (korting op toegangsticket, een extra drankjeton).
- Zorg voor voldoende en veilige fietsstallingen.
- Fietsstallingen kunnen geleend worden bij de gemeente.
- Let op dat uw evenement toegankelijk is voor personen met een beperking.
- Onderzoek waar en hoeveel energie je nodig hebt.
- Probeer waar mogelijk aan te sluiten op het vaste elektriciteitsnetwerk en vermijd het gebruik van generatoren.
- Vraag of je kan gebruik maken van de gemeentelijke elektriciteitskasten via het evenementenformulier.
- Gebruik LED-verlichting, ga zuinig om met het plaatsen van verlichting en doe de lichten uit waar ze niet nodig zijn.
- Bespreek met de catering en standhouders welke energiebesparende maatregelen zij kunnen nemen.
- Beperk het watergebruik waar mogelijk: plaats waterbesparende kranen, laat kranen zo kort mogelijk lopen, plaats waterbesparende toiletten bij openluchtevenementen en gebruik regenwater waar mogelijk. (bijv. bij het poetsen)
- Vermijd warmtestralers. Warmtestralers verwarmen vooral de buitenlucht en zijn dus weinig zinvol. Bij een Belgisch weertje doe je best een dikke trui aan.
- Springkastelen verbruiken heel wat energie. Kies alternatieve manieren van kinderanimatie. Er bestaan heel wat spelletjes waarvoor weinig materiaal nodig is: knikkeren, voetballen, springtouwen,…
Bied indien mogelijk fairtrade, biologische voeding en drank en/of voeding en drank van lokale producenten aan. Daarmee ondersteun je zowel een duurzame omgang met de natuur als een duurzame handelsrelatie met de producenten.
- Wevelgem is een Fair Trade gemeente! Kijk op fairtradegemeenten.be/wevelgem voor een overzicht van waar je fairtrade en lokale, ecologische voeding kunt kopen.
- Wevelgem heeft heel wat lokale producten. Ontdek er alles over in de folder. Vermeld de herkomst aan je gasten, het geeft je feest een meerwaarde!
- Hou rekening met de seizoensgroenten en -fruit.
- Verminder de vleesconsumptie en bied een ruim assortiment vegetarische hapjes en maaltijden aan.
- Werk met kleine en grote porties zodat er zo weinig mogelijk voedsel wordt weggegooid.
- Bied gratis kraantjeswater aan of maak limonades met siropen en kraantjeswater. www.robinetto.be
- Respecteer de reglementering volgens de milieuwetgeving VLAREM en hou je aan de opgelegde geluidsnormen. Raadpleeg alle info over de geluidsnormen.
- Indien nodig, vraag dan tijdig een afwijking op de geluidsnormen aan via het evenementenformulier.
- Denk aan de buren. Verwittig hen en geef een contactpersoon en GSM-nummer door zodat je bereikbaar bent op het moment van de activiteit.
- Neem vooraf contact op met de dienst milieu van de politiezone Grensleie. Zij zijn niet alleen verantwoordelijk voor de handhaving, maar staan je ook bij met raad en daad vóór de aanvang van de muziekactiviteit.
- Bied bezoekers en medewerkers gratis oordopjes aan.
- Gebruik milieuvriendelijke producten.
- Gebruik regenwater bij de schoonmaak.
- Brief het schoonmaakpersoneel over de selectieve inzameling.
Draag bij openluchtevenementen zorg voor de natuur en bescherm het terrein tegen de activiteit van de bezoekers.
- Gebruik harde platen (rijplaten) bij zwaar vervoer op onverharde grond. Rij zo min mogelijk met rollend materiaal over het gazon.
- Leg houten vloeren of rubberen matten op plaatsen waar veel mensen langskomen.
- Sluit natuurzones waar men niet moet komen af met nadars of herassen
- Bevestig geen signalisatie aan bomen.
- Plaats geen zwaar materiaal onder de kruin van de bomen
- Zorg ervoor dat bezoekers niet door aanplantingen lopen
- Ruim zeer grondig het terrein achteraf op. Glasresten, klein plasticafval, flesdoppen, … horen niet thuis in het groen of natuur.
- Hou rekening met broedende vogels op en rond het terrein
- Neem contact op met de cel groen, indien er bomen of planten moeten gesnoeid worden.